Menu
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid
Voedselbank Limburg Zuid

Nieuws

Web
Analytics

 

Nieuwjaarsspeech van onze voorzitter

woensdag december 2020

Beste mensen van onze voedselbank,

Ik hoop dat jullie allemaal gezellig het nieuwe jaar in bent geroetsjt. Op deze eerste werkdag van het jaar wil ik jullie natuurlijk graag het allerbeste wensen voor 2016.

Voor degenen die mij nog niet kennen: mijn naam is Dries Ausems, sinds november mag ik voorzitter zijn van het bestuur van onze voedselbank. Het afgelopen jaar is er met het bestuur het nodige misgegaan, dat weten we allemaal. Maar nu staat er weer een volwaardige nieuwe ploeg. John Le Noble, een accountant met 25 jaar ervaring, heeft Annie Heynens afgelost als penningmeester. Verder is Bert Kannegieter, die het afgelopen jaar als interim bestuurderslid al meehielp om het schip op koers te houden, nu onze secretaris. Wij werken in zeer goede harmonie met Hannie en Harrie. Hannie is primair verantwoordelijk voor de voedselbank activiteiten en is vice-voorzitter. Harrie, die dus ook weer volwaardig lid van het bestuur is, kijkt vooral naar de activiteiten van het distributiecentrum. Ben en Ria doen ook mee aan onze vergaderingen en fungeren als klankbord namens jullie allemaal.

Ik denk dat we daarmee weer een gezonde bestuursstructuur hebben. De komende tijd willen we de organisatie verder wat helderder in kaart brengen. Er is al een fors stuk werk verzet met het maken van functieprofielen en dat gaan we met prioriteit afmaken. Zodat we allemaal weten wat er van iedereen wordt verwacht.
Als jullie vragen, suggesties of kritiek hebben bij bepaalde zaken waar je tegen aan loopt, aarzel dan niet om contact met ons te zoeken. Dat kan via Ben en Ria of via Hannie of Harrie. Het kan ook rechtstreeks bij mij; ik probeer in ieder geval iedere dinsdag mijn gezicht te laten zien en zal ook regelmatig aanschuiven bij overleg met bijvoorbeeld de chauffeurs of de collega’s van de uitdeelpanden. Want de voedselbank draait natuurlijk niet om het bestuur, maar gaat het om jullie, de grote groep vrijwilligers die het hart van de voedselbank zijn.

En uiteindelijk gaat het ook niet om jullie, maar om de cliënten die wij wekelijks aan een voedselpakket helpen. We weten allemaal dat onze hulp broodnodig is. Iedere week krijgen in Zuid-Limburg nu ruim 600 cliënten, het merendeel gezinnen, een voedselpakket dat ze de week doorhelpt. Het is triest dat dit nodig is, maar het is fantastisch dat het iedere week weer lukt om iedereen te bereiken. Dat doen we met elkaar en dat doen we voor mensen in onze omgeving die vaak domweg pech hebben gehad. We kennen ze allemaal; de jonge ouders die allebei hun werk hebben verloren, hun nu te dure koophuis niet kwijtraken en hun kinderen nauwelijks meer te eten kunnen geven. Of de kwetsbare mensen die psychische klachten hebben en verstrikt zijn geraakt in onze over georganiseerde bureaucratie. De ouderen die zich slecht kunnen handhaven omdat de kosten stijgen en hun inkomsten dat niet doen. Mensen die door onhandigheid – en soms domheid – zo diep in de schulden zijn geraakt dat ze nu ver onder bijstandsniveau moeten zien te overleven.

Wat de voedselbank voor onze cliënten betekent, is meer dan alleen die tas met voorraad. Het is ook een plek waar betrokken vrijwilligers hun best doen om mensen een hart onder de riem te steken. Waar onze cliënten daadwerkelijk ervaren dat we hen niet in de steek laten, maar helpen om weer uit het dal te klimmen. Waar mensen samen met cliënten schulden te lijf gaan. Een plek waar mensen mee gaan werken en soms zo weer aan een reguliere baan komen.

Zoals gezegd hebben we afgelopen jaar ruim 600 cliënten, dat zijn zo’n 1650 mensen, waarvan een derde kinderen, kunnen helpen. Maar dat is helaas niet genoeg. Op dit moment staan er ruim honderd cliënten – merendeels gezinnen - op de wachtlijst. Ook dit zijn mensen die de grote stap hebben moeten maken om ergens aan te geven dat het echt niet meer gaat zonder onze hulp. Wij zullen dus nog meer ons best moeten doen om nog meer voorraden te verzamelen en meer uitdeelpanden te bemensen, zodat we die wachtlijst komend jaar fors kunnen inkorten.

Hoeveel draagvlak de Voedselbank heeft is ook de afgelopen decembermaand weer gebleken. Op 12 december hebben leden van serviceclubs als de Lions, de Rotary en de Kiwani’s bij supermarkten gestaan om mensen te vragen wat extra boodschappen in te leveren. Dat heeft alleen die dag al zo’n 1000 kratten opgeleverd. Terwijl tegelijkertijd L1 in december ook weer stevig actie voerde; de opbrengst daarvan komt nu binnen. Ik heb nog niet gehoord hoeveel kratten en pallets dat dit jaar heeft opgeleverd.

Maar de opbrengst is niet alleen die enorme hoeveelheden macaroni, rijst, potten pindakaas en groenten in blik, maar vooral ook aandacht voor de schrijnende omstandigheden waarin sommige mensen in deze rijke samenleving het hoofd boven water proberen te houden. Mensen die vaak toch ook hun stinkende best doen maar het toch niet alleen redden.

Voor deze mensen bent u zo belangrijk. Het feit dat u zich week na week wilt inzetten betekent meer dan die maaltijden op tafel. U zegt met uw werk dat onze cliënten er toe doen. En dat gevoel is het belangrijkste dat wij mensen elkaar kunnen geven.

Samen gaan we er in 2016 een mooi jaar van maken. Nog deze maand zal het certificaat Voedselveiligheid officieel worden uitgereikt. Een prestatie van formaat dat een vrijwilligersorganisatie laat zien dat we op dat vlak voor de beste professionals niet onder doen.
De nieuwe koelvrachtwagen is besteld en zal in februari worden afgeleverd. We werken ook aan de vervanging van de oude VW bakwagen die vorig jaar na vele jaren dienst aan ouderdomsgebreken onderuit is gegaan. Mag ik de heren chauffeurs op het hart drukken voorzichtig met deze mooie nieuwe wagens om te springen; ze kosten een klap geld en moeten jaren meegaan.

Hannie en Harrie zijn zo’n 15 jaar geleden in hun huiskamer met de voedselbank begonnen. Daar is deze prachtige organisatie uit voortgekomen waar nu ruim 120 vrijwilligers hun beste beentje voor zetten. Sinds zo’n anderhalf jaar vanuit dit mooie centrum, waar heel Nederland jaloers op is. Zo hoorde ik van verschillende kanten toen ik eind november bij de ledenvergadering van Voedselbanken Nederland was. Het nieuwe bestuur heeft als een van de goede voornemens voor 2016 al gezegd dat dit een feestelijke opening tevens lustrumfeest waard is. Dat waarschijnlijk in september gevierd kan worden; daar horen jullie nog van.

Maar ons belangrijkste goede voornemen is en blijft dat we er in goede harmonie samen met jullie voor willen zorgen dat de mensen die nu nog op de wachtlijst staan daar zo snel mogelijk af komen. Want dat verdienen ze.

Heel veel succes. Zalig Nieuwjaar.

Doneer geldDoneer geld
Pakket aanvragenPakket aanvragen
UitdeelpuntenUitdeelpunten
Help ons aan voedselHelp ons aan voedsel
 
 
 
Aangesloten bij:
© Voedselbank Limburg Zuid 2020